Home / How to / Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας – Back up

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας – Back up

4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Σκεφτείτε πόσο βασίζεστε στα κρίσιμα για την επιχείρησή σας δεδομένα, όπως τα στοιχεία των πελατών, τις παραγγελίες και τα στοιχεία πληρωμής. Τώρα φανταστείτε πόσο καιρό θα μπορούσατε να εργαστείτε χωρίς αυτά. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων τους και να διασφαλίζουν ότι αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας είναι πρόσφατα και μπορούν να αποκατασταθούν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι η επιχείρησή σας μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μετά από τις επιπτώσεις μιας πλημμύρας, μιας πυρκαγιάς, μιας φυσικής καταστροφής ή μιας κλοπής. Επιπλέον, αν έχετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και μπορείτε να τα ανακτήσετε γρήγορα, δε χρειάζεστε να φοβάστε τις επιθέσεις ransomware.

Αυτό το άρθρο περιγράφει 4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Συμβουλή 1: Προσδιορίστε για ποια δεδομένα χρειάζεστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας

Το πρώτο σας βήμα είναι να προσδιορίσετε τα βασικά σας δεδομένα. Δηλαδή, τις πληροφορίες χωρίς τις οποίες η επιχείρησή σας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Συνήθως περιλαμβάνονται έγγραφα, φωτογραφίες, e-mail, επαφές και ημερολόγια, τα περισσότερα από τα οποία φυλάσσονται σε μερικούς κοινούς φακέλους στον υπολογιστή, στο τηλέφωνο, στο tablet ή στο δίκτυο.

Συμβουλή 2: Διατηρήστε το αντίγραφο ασφαλείας ξεχωριστά από τον υπολογιστή σας

Είτε πρόκειται για ένα stick USB, είτε για μια ξεχωριστή μονάδα δίσκου, είτε για έναν ξεχωριστό υπολογιστή, η πρόσβαση σε δεδομένα θα πρέπει να περιοριστεί ώστε:

  • να μην είναι προσβάσιμα από το προσωπικό
  • να μην είναι μόνιμα συνδεδεμένα (είτε φυσικά είτε μέσω τοπικού δικτύου) στη συσκευή που περιέχει το πρωτότυπο αντίγραφο

Τα Ransomware (και άλλα κακόβουλα προγράμματα) μπορούν συχνά να μετακινούνται αυτόματα στον αποθηκευτικό χώρο που συνδέει ο χρήστης στον υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε τέτοιο αντίγραφο ασφαλείας θα μπορούσε επίσης να μολυνθεί, αφήνοντάς σας χωρίς backup. Για περισσότερη ανθεκτικότητα, θα πρέπει να εξετάσετε την αποθήκευση των αντιγράφων ασφαλείας σε διαφορετική θέση, οπότε η πυρκαγιά ή η κλοπή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε και τα δύο αντίγραφα. Οι λύσεις αποθήκευσης Cloud (βλ. Παρακάτω) αποτελούν οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Συμβουλή 3: Εξετάστε τη λύση cloud

Πιθανότατα έχετε ήδη χρησιμοποιήσει την αποθήκευση του cloud κατά την καθημερινή εργασία και την προσωπική σας ζωή χωρίς καν να γνωρίζετε – εκτός εάν τρέχετε το δικό σας email server, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι ήδη αποθηκευμένα στο cloud.

Η χρήση του cloud storage (όπου ένας πάροχος υπηρεσιών αποθηκεύει τα δεδομένα σας στην υποδομή τους) σημαίνει ότι τα δεδομένα σας είναι φυσικά ξεχωριστά από την τοποθεσία σας. Θα επωφεληθείτε επίσης από ένα υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας. Οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό σας υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και υπηρεσίες διαδικτύου, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε σε ακριβούς πόρους. Οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν έναν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης δωρεάν και μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης για ελάχιστο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Συμβουλή 4: Κάντε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μέρος της καθημερινότητάς σας

Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν είναι πολύ ενδιαφέρουσα (και πάντα θα υπάρχουν πιο σημαντικά καθήκοντα που πιστεύετε ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα), αλλά η πλειοψηφία των λύσεων αποθήκευσης δικτύου ή cloud σας επιτρέπει τώρα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας αυτόματα. Για παράδειγμα, όταν αποθηκεύονται νέα αρχεία συγκεκριμένου τύπου σε συγκεκριμένους φακέλους. Η χρήση αυτοματοποιημένων αντιγράφων ασφαλείας όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο αλλά και διασφαλίζει ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση των αρχείων σας αν τα χρειάζεστε.

Πολλές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι εύκολο να εγκατασταθούν και είναι οικονομικά προσιτές λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη προστασία των επιχειρήσεων που προσφέρουν. Κατά την επιλογή μιας λύσης, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη πόσα δεδομένα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και πόσο γρήγορα πρέπει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα μετά από οποιοδήποτε περιστατικό.

About CyberG

Check Also

Με αυτή τη ρύθμιση θα μπορείτε να αναζητάτε και εντός των περιεχομένων των αρχείων σας!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα Windows συνοδεύονται με μια πολύ ισχυρή μηχανή αναζήτησης και πως …