Home / How to / Εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα αντί του Bitcoin

Εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα αντί του Bitcoin

bitcoin alternative

Το Bitcoin είναι το πλέον διάσημο ψηφιακό νόμισμα. Ωστόσο, παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα: έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει ευπάθειες σε επιθέσεις hacker και απατεώνων και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις συναλλαγές στην «υπόγεια διαδικτυακή αγορά». Εξάλλου, το μέγεθός του, η δημοφιλία του και η ηλικία του, όλα μαζί υποδηλώνουν ότι η εξόρυξή του είναι μια διαδικασία που κοστίζει ακριβά, απαιτεί χρόνο και μόνο όσοι διαθέτουν ισχυρό εξοπλισμό μπορούν να πετύχουν κάτι καλό.

Υπάρχει, όμως, μια σειρά από άλλα νομίσματα, αντίστοιχα του Bitcoin. Στη συνέχεια ακολουθεί ένας μικρός κατάλογος νομισμάτων, με παρόμοια φιλοσοφία με αυτή του Bitcoin, κάθε ένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Σε όλα ισχύουν οι ίδιες βασικές αρχές που ισχύουν και στο Bitcoin: ελάχιστα ή μηδενικά έξοδα μεταφοράς και ελευθερία από τις παραδοσιακούς τραπεζικούς περιορισμούς.

Εναλλακτικό Bitcoin #1: Litecoin

Βασίζεται στο ίδιο πρωτόκολλο με το Bitcoin. Είναι το δεύτερο πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα. Είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι εύκολη η εξόρυξή του, χάρη στη χρήση ενός αλγορίθμου που έχει σχεδιαστεί για τα Linux backup συστήματα (άρα δε χρειάζεστε έναν υπερ-υπολογιστή για να ξεκινήσετε). Η εξόρυξη νέων «block» ή πακέτων νομισμάτων γίνεται με ρυθμό 25 την ώρα.

https://litecoin.org/

Αξία: $1.8

Συνολική αγοραστική αξία: $65.727,662

Εναλλακτικό Bitcoin #2: Ripple

Το Ripple έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων και συγκρίνεται με το Napster για την αμφιλεγόμενη παρουσία του. Δέχεται οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, αλλά και άλλες αξίες, όπως αεροπορικά μίλια. Η λειτουργία του βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Οι ανταλλαγές είναι βασικά μια σειρά από IOUs (I owe you = Σου οφείλω). Στην πραγματικότητα, το Ripple δεν είναι ακριβώς ένα ψηφιακό νόμισμα, αλλά μια πλατφόρμα όπου οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί στο δικό του νόμισμα και στη συνέχεια σε κάτι άλλο. Δέχεται, εξάλλου, Bitcoins και άλλα ψηφιακά νομίσματα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η άμεση μετατροπή (το Bitcoin χρειάζεται περίπου 40 λεπτά) σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα και η δυνατότητα πληρωμής οπουδήποτε, για οτιδήποτε, χωρίς να απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός και χωρίς φόρους ή κρατήσεις.

https://ripple.com/

Αξία: $0.013155

Συνολική αγοραστική αξία: $419,763,378

Εναλλακτικό Bitcoin #3: Primecoin

Ενώ το Bitcoin παράγει νέα νομίσματα με την απόδειξη της εγκυρότητας των προηγούμενων συναλλαγών, το Primecoin δημιουργεί νόμισμα με την εύρεση μακρών αλυσίδων πρώτων αριθμών, γνωστών ως αλυσίδων Cunningham. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τη δημιουργία νομισμάτων, γίνεται και ένα είδος επιστημονικής εργασίας. Σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός νομισμάτων που έχουν δημιουργηθεί. Η δυσκολία του Primecoin αυξάνεται γραμμικά με κάθε νέο νόμισμα που παράγεται. Στο Bitcoin η δυσκολία αυξάνεται κάθε 2016 νομίσματα (περίπου κάθε δύο εβδομάδες). Τα πακέτα νομισμάτων δημιουργούνται 10 φορές γρηγορότερα από ότι στο Bitcoin και οι πληρωμένες γίνονται εξίσου γρήγορα.

http://primecoin.io/

Αξία: $0.03

Συνολική αγοραστική αξία: 309,786.33

Εναλλακτικό Bitcoin #4: Namecoin

Δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό να εξερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας του Bitcoin. Το Namecoin δημιουργεί διευθύνσεις web .bit που δεν περιορίζονται από τη λογοκρισία και δεν ελέγχονται από το ICANN. Επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν εκεί πολύ μικρά ασφαλή πακέτα δεδομένων. Όπως το Ripple, δεν είναι ουσιαστικά ένα νόμισμα, αλλά οι διευθύνσεις .bit αλλάζουν χέρια όπως στο Bitcoin. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ως η καλύτερη επένδυση, σε σχέση με τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα.

http://namecoin.info/

Αξία: $0.48

Συνολική αγοραστική αξία: $5,100,722

Εναλλακτικό Bitcoin #5: Dogecoin

Ξεκίνησε ως αστείο, στα πρότυπα του meme «Doge», αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, με συνολική αγοραστική αξία που ξεπέρασε κάποια στιγμή τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχει όριο στην εξόρυξη και τα πακέτα των νομισμάτων «παράγονται» πολύ ταχύτερα από άλλες αξίες – περίπου 1 πακέτο κάθε λεπτό. Πολλοί το έχουν συνδέσει με τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως αντιμετώπιση των ασθενειών στην Αφρική. Χρησιμοποιείται πολύ από τους διαδικτυακούς χρήστες, λόγω της χαμηλής αξίας της κάθε μονάδας. Πολλοί διαλέγουν να δώσουν διαδικτυακά «φιλοδωρήματα» σε dogecoin.

http://dogecoin.com/

Αξία: $0.00014

Συνολική αγοραστική αξία: $13,774,752

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

About CyberG

Check Also

Με αυτή τη ρύθμιση θα μπορείτε να αναζητάτε και εντός των περιεχομένων των αρχείων σας!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα Windows συνοδεύονται με μια πολύ ισχυρή μηχανή αναζήτησης και πως …