Home / How to / Για την ασφάλεια των παιδιών μας στο Διαδίκτυο – CYBERALERT

Για την ασφάλεια των παιδιών μας στο Διαδίκτυο – CYBERALERT

cyberalert logo
Επικοινωνήστε με το κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό 11188

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μάνος Σφακιανάκης και δημιουργός του κέντρου CYBERALERT ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 40χρονου, ο οποίος πιάστηκε ελάχιστα πριν κακοποιήσει σεξουαλικά ένα ανήλικο αγόρι, με το οποίο είχε «γίνει φίλος» σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικά για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό δελτίο τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο 40χρονος είχε καταφέρει να αποπλανήσει στο παρελθόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σφακιανάκη, δεκάδες παιδιά τα οποία είχε προσεγγίσει μέσω Διαδικτύου. Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο περιστατικό, το cybersecurity.gr θα ήθελε να υπενθυμίσει στους γονείς ορισμένες κρίσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο.

cyberkid webpage cyberalert

Οι συμβουλές προέρχονται από τον ιστότοπο www.cyberkid.gr , μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 • Μην απαγορεύετε τα παιδιά σας την πρόσβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.Συνήθως, αυτό οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.
 • Διδάξτε στα παιδιά σας ότι δε δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα.
 • Μάθετε τα παιδιά σας ότι δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε.
 • Ακόμη και οι γνωστοί μπορεί να αποδειχθούν άγνωστοι! Προσοχή στις πληροφορίες που δίνουμε.
 • Αν αντιληφθούμε ότι έχουν κλέψει τον λογαριασμό το δικό μας ή των παιδιών μας επικοινωνούμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 • Συμβουλέψτε τα παιδιά να αναφέρουν την κλοπή του λογαριασμού και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report).
 • Επιλέγουμε ασφαλέστερους κωδικούς.
 • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω εφαρμογών chat.
 • Μην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης.
 • Διδάξτε τα, επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
 • Μείνετε κοντά στα παιδιά σας και εμπλακείτε σε κάθε δική τους διαδικτυακή δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο που κάνετε στις δραστηριότητες του σχολείου.
 • Μιλήστε με το παιδί σας και κάντε το να συνειδητοποιήσει ότι, αν προκύψει κάτι ξαφνικό ή ενοχλητικό στο Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κλείσει την ιστοσελίδα.
 • Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην ανεβάζουν στο προφίλ τους φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά το σπίτι τους, το σχολείο ή το μέρος που συχνάζουν.
 • Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, επίθετο, τηλέφωνα δικά τους ή τρίτων) μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε αγνώστους.
 • Εγκαταστήστε στον υπολογιστή του παιδιού φίλτρα γονικού ελέγχου.
 • Να έχετε υπόψη σας ότι για ο,τιδήποτε δημοσιεύουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποποιούμαστε τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μη δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες που θα έφερναν το παιδί σε δύσκολη θέση τώρα ή στο μέλλον, καθώς, ακόμα και όταν το παιδί διαγράψει το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και το παιδί μπορεί να της συναντήσει και αλλού στο Διαδίκτυο μελλοντικά.

contact cybercrime cyberalert

Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια για κάτι που συνέβη στα παιδιά σας στο Διαδίκτυο, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην Υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο το Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBERALERT.

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.66 ( 5 votes)

About CyberG

Check Also

Επαύξηση της Κυβερνοασφάλειας Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων

Οι ευρυζωνικές διασυνδέσεις και η τεχνολογία της πληροφορίας (Information Technology) είναι πολύ χρήσιμα και δυναμικά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *