Home / Miscellaneous / Evolution marketplace: τα πήραν όλα κι έφυγαν!

Evolution marketplace: τα πήραν όλα κι έφυγαν!

evolution marketplace

Εξαφανίστηκε προχθές από το Διαδίκτυο η «υπόγεια αγορά» Evolution, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο Deep Web. Όμως, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί με το Silk Road, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πίσω από την παύση λειτουργίας του Evolution βρίσκονται οι διωκτικές αρχές.

Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης το δημοφιλές δίκτυο, από το οποίο μπορούσε κάποιος να έχει πρόσβαση όχι μόνο σε ναρκωτικές ουσίες αλλά και σε υπηρεσίες «κλοπής» οχημάτων, έχει σβηστεί από τον «υπόγειο» χάρτη του Διαδικτύου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έργο των ίδιων των διαχειριστών, οι οποίοι χάθηκαν παίρνοντας μαζί τους βάσεις δεδομένων με credentials χρηστών και 12 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin.

Η υπόγεια αγορά Evolution άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2014 και απέκτησε ιδιαίτερη δημοφιλία μετά το κλείσιμο του Silk Road και τη σύλληψη του ιδρυτή του Ross Ulbricht.

Στο Evolution οι χρήστες μπορούσαν να βρουν τα ίδια πράγματα που έβρισκαν και στο Silk Road: όπλα, απομιμητικά προϊόντα, δεδομένα πιστωτικών καρτών, οδηγίες διάπραξης απατών – όλα αυτά φυσικά παράνομα.

Μπορούσε να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτό μόνο μέσα από το δίκτυο ανώνυμης περιήγησης Tor. Το Evolution εξαφανίστηκε και μαζί με αυτό εξαφανίστηκαν και 20.000 «καταστήματα» πώλησης ναρκωτικών ουσιών, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στο Silk Road ή στο Silk Road 2.

Για να αγοράσει ή να πουλήσει αντικείμενα, ο χρήστης πρέπει να προχωρήσει σε εγγραφή (χωρίς κόστος). Μόλις εγγραφεί, μπορεί να περιηγηθεί σε χιλιάδες λίστες παράνομων προϊόντων, τις οποίες έχουν καταρτίσει άλλοι χρήστες της «υπόγειας αγοράς» και να προβεί στις αγορές που επιθυμεί πληρώνοντας με εικονικά νομίσματα Bitcoin.

Το Evolution ήταν εξάλλου φημισμένο για την ταχύτητά του και την αίσθηση επαγγελματισμού, σε σχέση με τις υπόλοιπες υπόγειες αγορές. Υπήρχε σαφώς και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, που είχε τη βάση της στις αυστηρότερες προδιαγραφές «ασφαλείας», την οποία ωστόσο φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν οι ίδιοι οι διαχειριστές του δικτύου για να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους τα Bitcoin χρηστών.

Υπήρχε ένα σύστημα αγοραπωλησίας, όπου το δίκτυο φύλασσε τα Bitcoin των συναλλασσόμενων μερών πριν οι διαχειριστές, ο αγοραστής και ο πωλητής ολοκληρώσουν τις συναλλαγές.

Οι φήμες μάλλον αληθεύουν

Απ’ ότι φαίνεται, με βάση τις συζητήσεις σε forum, οι διαχειριστές του Evolution, δύο χρήστες με ψευδώνυμα Verto και Kimble, προέβησαν στο κλείσιμο της αγοράς και εξαφανίστηκαν, μαζί με τα Bitcoin που είχαν αποθηκεύσει οι χρήστες της αγοράς στα εικονικά θησαυροφυλάκιά της. Εκτιμάται ότι οι διαχειριστές αφαίρεσαν εκατομμύρια δολάρια, σε Bitcoin, προκαλώντας παράλληλα τεράστια αναστάτωση στους διαδικτυακούς χρήστες που συναλλάσσονταν στην υπόγεια κρυφή αγορά.

Στη μνήμη πολλών χρηστών ήρθε η υπόθεση του Sheep, μιας παρόμοιας υπόγειας αγοράς, που πριν δύο περίπου χρόνια έκλεισε κατά ένα περίεργο τρόπο, με τους διαχειριστές της να καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα ενός αρκετά έμπειρου χρήστη. Πάντως, φήμες ήθελαν τους διαχειριστές του Sheep να έχουν υπεξαιρέσει περίπου 40 χιλιάδες Bitcoin, που τότε άξιζαν πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια.

Αντιδράσειςχρηστών

Πολλοί από τους χρήστες του Evolution αντέδρασαν έντονα, εξαπολύοντας απειλές προς τους διαχειριστές Vertu και Kimble και ζητώντας να ανοίξει το συντομότερο η «αγορά». Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς στο Evolution είχαν επενδύσει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η εξήγηση του Verto για το κλείσιμο

Διαβάστε την ανακοίνωση του Verto και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Λόγω απρόβλεπτων γεγονότων, αποφάσισα να βάλω τέλος στο Evolution. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια και τη βοήθειά σας να γίνει το Evolution η δημοφιλέστερη και επικερδέστερη αγορά. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, όμως βλέποντας το κλείσιμο άλλων αγορών και τη σταδιακή πτώση στο forum, αποφάσισα να σταματήσω, κρατώντας ως κέρδος ένα οκταψήφιο νούμερο δολαρίων. Τα εκατομμύρια από το Evolution θα μοιραστούν μεταξύ των moderators, των διαχειριστών και των μελών. […] Θα βρίσκομαι εδώ γύρω για λίγο καιρό ακόμα, πριν μετακομίσω μόνιμα στην Καραϊβική. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε».

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

About CyberG

Check Also

Ηγετικό ρόλο στην αγορά του blockchain διεκδικεί η Ε.Ε.

Ηγετική θέση στο χώρο νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτός της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), επιχειρεί να …