Home / Law / Legal Issues / Facebook: Νέοι όροι δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο – Η «γυμνή» αλήθεια

Facebook: Νέοι όροι δημοσίευσης φωτογραφιών και βίντεο – Η «γυμνή» αλήθεια

facebook new terms όροι

Καθημερινά άνθρωποι από όλον τον κόσμο επικοινωνούν μέσω facebook, ανταλλάσσουν πληροφορίες, ανεβάζουν εικόνες και βίντεο και εκφράζουν απόψεις και αντιλήψεις. Στην προσπάθεια της να αναβαθμίσει τα επίπεδα προστασίας και ασφάλειας των χρηστών της, η facebook προσφάτως δημοσίευσε ένα σύνολο κανόνων και συμπεριφορών (Community Standards) που χαράσσουν τα όρια, τα οποία οφείλουν να σέβονται οι χρήστες και εντός των οποίων οφείλουν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, ο ανανεωμένος κατάλογος πολιτικής του Facebook περιλαμβάνει: 1) την ενότητα Ασφάλειας των χρηστών, 2) την ενότητα ενθάρρυνσης του αμοιβαίου σεβασμού των χρηστών, 3) την ενότητα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και τέλος 4) την ενότητα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται οι ενέργειες απενεργοποίησης λογαριασμών χρηστών και απομάκρυνσης περιεχομένου, σε συνεργασία με τις αρχές (π.χ Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), εάν διαπιστωθεί κίνδυνος για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα χρηστών και άμεσος κίνδυνος της δημόσιας ασφάλειας. Απομακρύνεται αμέσως οποιοδήποτε περιεχόμενο αφορά παράνομες δραστηριότητες, για παράδειγμα κλοπές, βανδαλισμούς και εμπόριο ναρκωτικών καθώς και οποιοδήποτε περιεχόμενο προωθεί και επιδοκιμάζει αυτοτραυματισμούς ή την αυτοκτονία. Επιπλέον, η Facebook απαγορεύει ρητώς τη δημιουργία ομάδων ή προσωπικών λογαριασμών που εμπλέκονται, προωθούν και υποκρύπτουν οργανωμένες εγκληματικές ενώσεις ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η άμεση επέμβαση της εταιρίας σε περιπτώσεις bullying και προσβολής της προσωπικότητας ατόμων μέσω υβριστικών σχολίων, δημοσίευσης ανακριβών πληροφοριών και επεξεργασμένων φωτογραφιών που αφορούν τους ίδιους ή άτομα του περιβάλλοντος τους καθώς και ο βομβαρδισμός των ατόμων αυτών με ανεπιθύμητα μηνύματα και αιτήματα φιλίας. Περιεχόμενο σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης, ανηλίκων και ενηλίκων, καθώς και εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκαν με κίνητρα εκδίκησης ή χωρίς τη συγκατάθεση των απεικονιζόμενων, όχι μόνο απομακρύνονται άμεσα αλλά προωθούνται στις αρχές όπου κρίνεται αναγκαίο.

Στην δεύτερη ενότητα γίνεται προσπάθεια από την εταιρία (Facebook) να προάγει την ισότητα, την ελευθερία του λόγου και την ασφάλεια των χρηστών σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον αντιθέσεων, αντικρουόμενων απόψεων και ποικίλων ενδιαφερόντων. Για τους λόγους αυτούς, η Facebook απομακρύνει οποιοδήποτε βίντεο περιέχει σεξουαλικές πράξεις και οποιαδήποτε φωτογραφία απεικονίζει γεννητικά όργανα, οπίσθια ή στήθος, ενθαρρύνοντας αντιθέτως τη δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν γυναίκες που θηλάζουν ή έχουν υποστεί μαστεκτομή. Γραφικές αναπαραστάσεις (εικόνες) πάσης φύσεως που έχουν ως στόχο το σαδισμό ή εκθειάζουν πράξεις βίας θα διαγράφονται παραχρήμα.  Η Facebook επιπροσθέτως, επιθυμώντας να βάλει τέλος στην “ρητορική μίσους”, “κατεβάζει” οποιοδήποτε περιεχόμενο (σχόλιο, φωτογραφίες, βίντεο, ομάδες κτλ) προσβάλει και στοχοποιεί ευθέως χρήστη  για την φυλετική ή  εθνική του καταγωγή, το θρησκευτικό και σεξουαλικό του προσανατολισμό, το φύλο, το γένος και την τυχόν αναπηρία ή ασθένεια του.

Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται τρόποι προστασίας του λογαριασμού των χρηστών καθώς και των προσωπικών τους δεδομένων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η δημιουργία ενός και μόνο αληθινού λογαριασμού, με σωστά και αληθή στοιχεία.facebook terms 2 Η εταιρία δηλώνει επίσης, πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη κενών ασφαλείας  και την αποφυγή των spams (ανεπιθύμητη αλληλογραφία κυρίως για διαφημιστικούς σκοπούς). Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει για την τύχη λογαριασμών ατόμων που έχουν αποβιώσει. Με αίτηση παντός ενδιαφερομένου και κατάθεση έγκυρου πιστοποιητικού θανάτου (!) σε ειδική σελίδα της Facebook, ο λογαριασμός του θανόντος “κλειδώνει” και καθίσταται τιμητικός (‘εις μνήμην‘)! Σε αντίθετη περίπτωση, και μόνο τα μέλη της οικογενείας του θανόντος  έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την οριστική διαγραφή του λογαριασμού του.

Τέλος, στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, η εταιρία δηλώνει πως οτιδήποτε “ανεβάζουν” ή ανταλλάσσουν οι χρήστες του Facebook πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν τυχόν άλλοι (π.χ οι δημιουργοί τους) πάνω σε αυτά. Ειδικότερα, οι χρήστες πρέπει να σέβονται κυρίως τα δικαιώματα του copyright (βιβλία, μουσική, ταινίες κ.α) και της εμπορικής επωνυμίας ή του σήματος (trademark).

Παρότι τουλάχιστον επιφανειακά τα προαναφερθέντα community standards, φαίνεται να εξασφαλίζουν το minimum προστασίας και ασφάλειας των χρηστών του Facebook, εντούτοις τόσο η καθημερινή πρακτική όσο και οι συστάσεις και προειδοποιήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους που υποκρύπτει το προαναφερθέν κοινωνικό δίκτυο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ουσιαστική προστασία βρίσκεται στην ενημέρωση και στην σωστή διαχείριση του προσωπικού λογαριασμού του κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Η Facebook δεν παρέχει καθολική και αυτόματη προστασία των χρηστών της, ούτε και στις περιπτώσεις που μια υπόθεση εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο μιας εκ των προαναφερθέντων κατηγοριών. Παρότι η εταιρία δηλώνει πως φωτογραφίες, βίντεο και σχόλια που εμπίπτουν στις ως άνω κατηγορίες θα διαγράφονται παραχρήμα, αυτό στην πράξη είναι δύσκολο να συμβεί. Και αυτό αφενός λόγω του όγκου πληροφοριών που διακινούνται καθημερινά μέσω Facebook και αφετέρου λόγω του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου των λοιπών χρηστών. Συνηθέστερα, για την ενεργοποίηση κάποιου από τα standards προστασίας θα πρέπει ένας ή περισσότεροι χρήστες να επιλέξουν το κουμπί “αναφορά” ή αλλιώς “report” ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να επικοινωνήσουν ευθέως με την εταιρία ή τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Mε λίγα λόγια, η προστασία της μονάδας εναπόκειται στις περισσότερες των περιπτώσεων στα γρήγορα αντανακλαστικά και τα επίπεδα ηθικής του συνόλου.

Στον τομέα ενημέρωσης, πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο Facebook, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποδείξει εμπράκτως ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού χώρου επικοινωνίας ατόμων όλων των ηλικιών. Η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, με τον Διευθυντή της Δίωξης κο Σφακιανάκη να τονίζει σε ομιλία του στα πλαίσια καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού, πως ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η ψηφιακή ταυτότητα των παιδιών είναι να μην δημοσιοποιείται καμία φωτογραφία, βίντεο ή πληροφορία που αφορά τα ίδια τα παιδιά ακόμα και από τους ίδιους τους τους γονείς, το φιλικό ή το συγγενικό τους περιβάλλον και τον περίγυρο τους. Είναι αναγκαίο να τονιστεί πως η πολιτική διαχείρισης των πληροφοριών των χρηστών της Facebook από την ίδια την εταιρία, ενισχύει την παραδοχή πως ότι “ανεβαίνει” στον ιστοχώρο πρακτικά δεν κατεβαίνει ποτέ!

kodikas όροι

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επίσης, στα πλαίσια συντονισμένης επιχείρησης με την κωδική ονομασία “Chat scanning” για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, δημοσίευσε προσφάτως και πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα τον “Κώδικα Επικοινωνίας” των παιδόφιλων στο Ίντερνετ, προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων. Η σημαντικότερη πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, είναι η δημιουργία του διαδικτυακού χώρου http://www.cyberkid.gov.gr/ (διαθέσιμη και ως εφαρμογή για smartphones), που αποσκοπεί στην εξοικείωση του κοινού με το Ίντερνετ. Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα αυτή, οι γονείς μπορούν μαζί με τα παιδιά τους να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν με δωρεάν παιχνίδια, ενώ σερφάρουν με ασφάλεια.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους κινδύνους στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο CyberAlert της ιστοσελίδας (ή εφαρμογής) www.cyberkid.gov.gr ή στέλνοντας email στο [email protected] .  Για καταγγελίες καλέστε το 11188.

Χρυσή Χρυσοχού

Δικηγόρος (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law)

email: chrysi.chrysochou [at] gmail.com

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο ethemis.gr

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.55 ( 2 votes)

About CyberG

Check Also

Email αναγνώστη: “τρέχει κάτι με το gamatotv.com”;

Αναγνώστης του cybersecurity.gr εκφράζει την απορία του, μέσω email, για τη μη λειτουργία – εδώ …