Κυριακή, 22 Οκτώβριος 2017, 5:49 πμ

Facebook – 5 βήματα για καλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Αρχικά αναφέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε τα δεδομένα σας πραγματικά ιδιωτικά  είναι να μην τα μοιράζεστε στο Facebook καθόλου. Αλλά υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου Facebook μπορούν να ακολουθήσουν ούτως ώστε να προστατέψουν (όσο είναι αυτό εφικτό) την ιδιωτική τους ζωή.

Παρακάτω παρατίθενται πέντε γρήγορα βήματα για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook και να εξασφαλίσετε τι και ποιοι μπορούν να δουν αυτά που μοιράζεστε.

Τονίζεται ότι για να εφαρμόσετε τα παρακάτω βήματα το καλύτερο είναι να το κάνετε από ένα σταθερό υπολογιστή ή laptop, καθώς η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Facebook δεν προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο σε αυτές τις ρυθμίσεις.

 

1. Πάρτε τον έλεγχο τον αναρτήσεων σας (posts)

Το πρώτο βήμα για την ασφάλεια των αναρτήσεων σας είναι ότι αυτές δεν θα εμφανίζονται σε  περισσότερα άτομα από αυτά που πραγματικά θέλετε. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε το εργαλείο επιλογής ακροατηρίου του Facebook. Το εργαλείο αυτό εμφανίζεται ως ένα drop-down μενού σε κάθε εικόνα, ανάρτηση ή σύνδεσμο που μοιράζεστε (όπως εμφανίζεται στη παρακάτω εικόνα).

Επίσης, το Facebook έχει ένα λεπτομερή οδηγό για τη χρήση του επιλογέα ακροατηρίου τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν μοιραστείτε κάτι μία φορά και ρυθμίσετε να εμφανίζεται για παράδειγμα μόνο στους φίλους σας, τότε την επόμενη φορά που θα μοιραστείτε κάτι θα εμφανιστεί ξανά μόνο στους φίλους σας (ως προεπιλογή). Επιπροσθέτως, να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε το κοινό που μοιράζεστε κάτι, για παράδειγμα εάν το μοιράζεστε μόνο με τη λίστα των φίλων σας και σε αυτή τη λίστα έχετε άτομα που δεν τα γνωρίζετε στη πραγματική σας ζωή, τότε δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιος βλέπει τα δεδομένα που μοιράζεστε και κατά συνέπεια για ποιο σκοπό θα τα χρησιμοποιήσει.

 

fb-posts

 

 

 

 

2. Διαχειριστείτε τις αναρτήσεις (posts) στις οποίες άλλοι χρήστες σας έχουν προσθέσει με ετικέτα (tag) 

Η αναζήτηση του Facebook, γνωστή ως Graph Search, αύξησε σημαντικά την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία οι χρήστες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες και φωτογραφίες για τους χρήστες του Facebook. Μια πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης, βασισμένη στη γνωστή μηχανής αναζήτησης Bing της Microsoft, μπορεί να εμφανίσει αναρτήσεις τις οποίες οι ίδιοι οι χρήστες έχουν ξεχάσει ότι έχουν αναρτήσει, είτε να εμφανίσει αναρτήσεις στις οποίες ένας χρήστης σας έχει προσθέσει με ετικέτα (tag).

Για να επανακτήσετε τον έλεγχο στο ποιος μπορεί να σας προσθέτει με ετικέτες αρκεί να ενεργοποιήσετε το TagReview, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του Facebook, εν συνεχεία από το αριστερό μενού στη καρτέλα «Timeline and Tagging», έπειτα στο «Review posts friends tag you in before they appear on your timeline?» και τέλος να το ενεργοποιήσετε.

Τέλος προκειμένου να εντοπίσετε όλες τις αναρτήσεις στις οποίες σας έχουν κάνει tag θα πρέπει να επισκεφθείτε τη καρτέλα ‘activity logs’ και εν συνεχεία τη καρτέλα ‘tag review’

tag-review

 

 

3. Διαγράψτε το ιστορικό αναζητήσεων 

Οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι αποθηκεύεται το ιστορικό των αναζητήσεων τους στο Facebook! Τα δεδομένα των αναζητήσεων σας είναι ένα σημαντικό προσωπικό δεδομένο καθότι κάποιος κακόβουλος που θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ σας θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προτιμήσεις σας και τα ενδιαφέροντα σας από το ιστορικό αναζητήσεων σας.

Για να διαγράψετε το ιστορικό αναζητήσεων σας πηγαίνετε στη καρτέλα ‘Activity logs’ και εν συνεχεία από το αριστερό μενού επιλέγετε τη καρτέλα ‘Search’ και πατάτε στο κουμπί ‘Clear Searches’ (όπως εμφανίζεται στη παρακάτω εικόνα).

facebook-search

 

5. Επιβεβαιώστε τι μπορεί κάποιος χρήστης να εντοπίσει για εσάς

Το Timeline σας δεν είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του τι μπορεί να βρει κάποιος για εσάς στο Facebook – είτε πρόκειται για φωτογραφίες, σχόλια, ή γενικότερα για τις αναρτήσεις σας. Δημοσιεύσεις, τις οποίες έχετε κρύψει από το Timeline σας, μπορεί κάλλιστα να είναι ορατές μέσω της αναζήτησης (Graph Search). Για παράδειγμα μπορείτε να αναζητήσετε γράφοντας «Φωτογραφίες της [Το όνομά που αναζητάτε]».

Το μόνο εργαλείο που μπορεί να σας προστατέψει από τα ανωτέρω είναι το ‘Activity Log‘ στο οποίο προσαρμόζετε χειροκίνητα το απόρρητό σας για κάθε ανάρτηση.

 

6. Μόνιμη διαγραφή του λογαριασμού σας  – εάν αυτό απαιτείται

Εάν επιθυμείτε τη πλήρη και μόνιμη διαγραφή του λογαριασμού σας πατήστε ΕΔΩ. Σημειώνεται ότι δεν θα μπορείτε να  ξανα-ενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας ή να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες που υπήρχαν σε αυτόν.

Τέλος προτείνεται πριν τη πλήρη και μόνιμη διαγραφή του λογαριασμού σας να κατεβάσετε ένα αντίγραφο των δεδομένων του λογαριασμού σας. Για να κατεβάσετε αντίγραφο του λογαριασμού σας πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του Facebook και επιλέγετε το ΄Download a copy of your Facebook data.΄(όπως εμφανίζεται στη παρακάτω εικόνα).

facebook-settings

Δείτε επίσης:

Η δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Κοινοποίηση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook

Η δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook είναι κάτι που μας αφορά όλους. Μια δήλωση …