Home / Miscellaneous / Το HTTP 2.0 είναι σχεδόν έτοιμο προς χρήση

Το HTTP 2.0 είναι σχεδόν έτοιμο προς χρήση

http 2.0 protocol

Δραματικές αλλαγές αναμένονται στον κόσμο του Διαδικτύου, καθώς η νέα – και αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό – έκδοση του HTTP θα επισημοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα!

Ο εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας Internet Engineering Task Force (IETF), Mark Nottingham, ανακοίνωσε ότι οι προδιαγραφές του HTTP 2.0 έχουν εγκριθεί και απαιτούνται μια σειρά από τυπικές διαδικασίες έως ότου αυτό δημοσιευθεί ως πρότυπο (standard).

Η μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία 16 χρόνια

Το HTTP ή το Hypertext Transfer Protocol είναι ένα από τα πρότυπα διαδικτύου το οποίο οι πιο πολλοί σίγουρα αναγνωρίζουν ως το http:// στην αρχή μιας διεύθυνσης web. Το πρωτόκολλο HTTP ρυθμίζει τη σύνδεση ανάμεσα στον περιηγητή του χρήστη και τον εξυπηρετητή όπου φιλοξενείται μια ιστοσελίδα και εφευρέθηκε από τον Sir Tim Berners-Lee, τον πατέρα του Διαδικτύου.

Το HTTP 2.0 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του πρωτοκόλλου, αλλά πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία αναβάθμιση έλαβε χώρα το 1999. Θα πρόκειται δηλαδή για τη σημαντικότατη αλλαγή εδώ και 16 χρόνια, όταν για τη λειτουργία του Διαδικτύου υιοθετήθηκε το HTTP 1.1.

Τι είναι το HTTP 2.0 ;

Το HTTP 2.0 υπόσχεται να παρέχει στο χρήστη εξαιρετικά ταχύτερη πρόσβαση σε ιστοσελίδες, είτε πρόκειται για ανάγνωση ειδήσεων, είτε για αγορές, είτε γενικότερα για αναζητήσεις σε μηχανές αναζήτησης.

Το 2009 η Google ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ένα νέο πρωτόκολλο, το SPDY, και σε αυτό το πρωτόκολλο βασίζει τη λειτουργία του το HTTP 2.0. Το SPDY χρησιμοποιείται ήδη από browsers μεταξύ των οποίων ο Chrome, ο Firefox και το Internet Explorer, αλλά και από αρκετές ιστοσελίδες, με χαρακτηριστικότερη το Facebook.

Το SPDY (που είναι ομόηχο με τη λέξη speedy = γρήγορος) σχεδιάστηκε για να επιτευχθεί ταχύτερη φόρτωση ιστοσελίδων και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών. Τόσο το SPDY όσο και το HTTP 2.0 χρησιμοποιούν «header field compression» (συμπίεση του πεδίου των κεφαλίδων) και «multiplexing» (πολυπλεξία), ώστε οι browsers να μπορούν να στέλνουν πολλαπλά requests στους web servers μέσω μιας μόνο σύνδεσης. Έτσι, μια αργοπορημένη απάντηση σε ένα request του browser δε θα καθυστερεί την κίνηση άλλων.

Ταχύτερη πρόσβαση παντού

Το HTTP 2.0 δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό πρότυπο web, αλλά αναμένεται να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και ασφαλέστερης λειτουργίας των ιστοσελίδων, μόλις υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα.

Κρίσιμο ζήτημα: κρυπτογράφηση

Το HTTP 2.0 φέρνει επίσης μια μεγάλη αλλαγή: την κρυπτογράφηση. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας TLS (Transport Layer Security – το πρώην SSL), αποφασίστηκε στην ανανεωμένη έκδοση του πρωτοκόλλου να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία κρυπτογράφησης, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων.

Πότε θα είναι διαθέσιμο στους χρήστες το HTTP 2.0;

Είναι καθαρά διαδικαστικά τα θέματα που απομένουν να λυθούν προκειμένου το HTTP 2.0 να τεθεί σε λειτουργία. Βέβαια, για να μπορέσει ο χρήστης να «ζήσει την εμπειρία του HTTP 2.0» θα πρέπει προηγουμένως οι ιστοσελίδες και οι εταιρείες φιλοξενίας να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Ήδη η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το HTTP 2.0 στις αρχές του 2016.

Αναμένουμε κι εμείς τη νέα τεχνολογία!

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.72 ( 3 votes)

About CyberG

Check Also

Ηγετικό ρόλο στην αγορά του blockchain διεκδικεί η Ε.Ε.

Ηγετική θέση στο χώρο νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτός της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), επιχειρεί να …