Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018, 10:01 πμ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί για μια «παγκόσμια απειλή»

IoE

Η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) ανέδειξε ορισμένους από τους κινδύνους που δημιουργούνται με το «Internet of Things» ή «Internet of Everything».

Η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται μια «αποτελεσματική διακυβέρνηση»  από τις ρυθμιστικές αρχές και τις μεγάλες βιομηχανίες όλου του κόσμου ούτως ώστε να επιτευχθεί η ελαχιστοποίηση των κακόβουλων επιθέσεων (hacking) στον «κόσμο» του «Internet of Things» ή «Internet of Everything».

Ενώ το Internet of Things» ή «Internet of Everything» θα δημιουργήσει νέες καινοτομίες αυτό δεν θα αποτρέψει την δημιουργία νέων  σοβαρών κινδύνων. Για παράδειγμα αναλυτές που θα διαχειρίζονται τα δεδομένα που θα παράγονται από διάφορες πηγές (big data) θα τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν βαθιά και λεπτομερή γνώση για την καθημερινότητα των ατόμων, το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή, τη δίκαιη και κατάλληλη χρήση των δεδομένων αυτών.

Η Gizmodo τόνιζε στην δική της έκθεση (του προηγούμενου έτους), την πρόβλεψη για  κυβερνοεπιθέσεις «σε επίπεδο μεγάλων επιχειρήσεων» και ότι η ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι η Gizmono επαληθεύτηκε με τις  πρόσφατες επιθέσεις στην εταιρεία Sony.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε από τα 900 μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το «συνδεδεμένο αυτοκίνητο» αναφέροντας ένα παράδειγμα ως έναν από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί: Θα υπάρχουν περισσότερες συσκευές οι οποίες θα πρέπει να ασφαλιστούν  από κακόβουλες επιθέσεις, και τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα από την αποτυχία ασφάλισης τους θα είναι για παράδειγμα: εάν ένας κράκερ εισβάλει στο σύστημα τοποθεσίας του αυτοκινήτου θα έχει απλώς τα δεδομένα θέσης του (το οποίο συνεπάγεται με προσβολή ιδιωτικής ζωής), ενώ μια προσβολή στο σύστημα ελέγχου ενός αυτοκινήτου θα είναι μια σοβαρή και άμεση απειλή για τη ζωή. Επίσης, επισημαίνεται ότι η σημερινή υποδομή του Διαδικτύου δεν αναπτύχθηκε με προσανατολισμό την ασφάλεια του.

Δεν είναι η πρώτη φορά  που συζητούνται οι συνέπειες για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με το «Internet of Things» ή «Internet of Everything». Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Edith Ramirez, προειδοποίησε για τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών.

Τέλος πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί ότι το  «Internet of Things» ή «Internet of Everything» έχει τη δυνατότητα να παρέχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τους σημαντικούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των ατόμων.

Δείτε επίσης:

Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2016 ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ με τη νίκη της Πορτογαλίας απέναντι στη Γαλλία. Σύμφωνα με έρευνα της Allot Communications, για όσο διάστημα διήρκεσε το πρωτάθλημα, οι fans του αθλήματος στην Ευρώπη αύξησαν τη χρήση των φορητών τους συσκευών, αλλά παράλληλα και το βαθμό έκθεσής τους σε ανάλογες διαδικτυακές απειλές.

EURO 2016 & απειλές για χρήστες φορητών συσκευών

Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2016 ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ με τη νίκη της …