Home / Law / Law Enforcement / Lizard Stresser: σύλληψη εφήβων χρηστών στη Βρετανία

Lizard Stresser: σύλληψη εφήβων χρηστών στη Βρετανία

Έξι έφηβοι συνελήφθησαν στη Μεγάλη Βρετανία από το National Crime Agency, καθώς φαίνεται ότι πραγματοποιούσαν διαδικτυακές επιθέσεις τύπου denial-of-service εναντίον οργανισμών, με τη χρήση του online εργαλείου Lizard Stresser που έχει δημιουργήσει – και διέθετε προς "ενοικίαση" – η ομάδα hacker Lizard Squad.

Έξι έφηβοι συνελήφθησαν στη Μεγάλη Βρετανία από το National Crime Agency, καθώς φαίνεται ότι πραγματοποιούσαν διαδικτυακές επιθέσεις τύπου denial-of-service εναντίον οργανισμών, με τη χρήση του online εργαλείου Lizard Stresser που έχει δημιουργήσει – και διέθετε προς “ενοικίαση” – η ομάδα hacker Lizard Squad.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Vivarium”, που οδήγησε στη σύλληψη των έξι ατόμων ηλικίας από 15 έως 18 ετών, είχε ως στόχο τους χρήστες του εργαλείου Lizard Stresser. Το εν λόγω εργαλείο πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και χρησιμοποιείται για να πραγματοποιήσει επιθέσεις denial-of-service εναντίον ενός στόχου που επιλέγει ο χρήστης, έναντι ενός μικρού χρηματικού ποσού.

Που συναντήσαμε το εργαλείο;

Το Lizard Stresser έγινε ευρέως γνωστό λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2014, όταν χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα κυβερνοεγκληματιών Lizard Squad κατά των online υπηρεσιών του Microsoft Xbox Live και το Sony Playstation Network. Τον Ιανουάριο κάποιοι κατάφεραν να υποκλέψουν δεδομένα από το εργαλείο, και έτσι δημοσιοποιήθηκαν προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Παρέμεινε ενεργό για λίγο καιρό, όμως η ομάδα των Lizard Squad υποσχέθηκαν ότι θα το θέσουν ξανά σε λειτουργία.

Συνολικά, το εργαλείο παρέμεινε online για περίπου δυο μήνες. Έτσι, 176 διαφορετικοί συνδρομητές του εξαπέλυσαν 15.000 επιθέσεις εναντίον σχεδόν 4.000 στόχων, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα.

Ο Tony Adams της υπηρεσίας για τη δίωξη του κυβερνοεγκλήματος του NCA δήλωσε: “Με ένα σχετικά μικρό αντίτιμο, εργαλεία όπως το Lizard Stresser μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα οικονομικής φύσεως σε επιχειρήσεις και να στερήσουν από ανθρώπους την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες και δημόσιες online υπηρεσίες”.

Για να χρησιμοποιήσουν το Lizard Stresser, τα έξι άτομα που συνελήφθησαν πλήρωσαν με Bitcoin.

Την επιχείρηση Vivarium συντόνισε η NCA και σε αυτή έλαβαν μέρος αστυνομικές υπηρεσίες από πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να χρησιμοποιήσουν το Lizard Stresser, τα έξι άτομα που συνελήφθησαν πλήρωσαν με Bitcoin.

Οι αρχές συνέλαβαν δύο 18χρονους, έναν από το Huddersfield και έναν από το Manchester, έναν 16χρονο από το Northampton, έναν 15χρονο από το Stockport και δύο 17χρονους, έναν από το Cardiff και έναν από το Northolt στο βορειο-δυτικό Λονδίνο. Εξέτασαν ακόμα δυο υπόπτους στο Manchester και στο Milton Keynes. Παράλληλα, σε ακόμα 50 χρήστες, που τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα των αγοραστών των υπηρεσιών του Lizard Stresser, θα επιδοθούν “προειδοποιήσεις” από τις αστυνομικές αρχές – ένα σύστημα που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν υπάρχουν υποψίες εναντίον ατόμων ότι πρόκειται να τελέσουν μια πράξη της οποίας της ποινικές συνέπειες πιθανότατα αγνοούν.

“Μια από τις προτεραιότητές μας είναι να προστατεύσουμε εκείνους που βρίσκονται στα όρια της ψηφιακής εγκληματικότητας, να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τις συνέπειες του κυβερνοεγκλήματος και να τους στρέψουμε στην κατεύθυνση της αποδοτικής αξιοποίησης των ικανοτήτων τους μέσα από νόμιμα επαγγέλματα”, πρόσθεσε ο Adams.

Στόχοι

Μεταξύ των στόχων των εφήβων που συνελήφθησαν περιλαμβάνονται μια μεγάλη εφημερίδα, ένα σχολείο, εταιρείες gaming και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Σε κανέναν από τους συλληφθέντες δεν αποδόθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή στην ομάδα των Lizard Squad. Ένα μέλος της ομάδας αυτής είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο Twickenham και άλλο ένα το Μάιο.

Τα μέλη πάντως της Lizard Squad βρήκαν την επιχείρηση αρκετά “διασκεδαστική”. Σκέφτονται μάλιστα να λανσάρουν και μια δωρεάν έκδοση του εργαλείου Lizard Stresser, όπως σημειώνουν σε tweet τους, ώστε να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το έργο των διωκτικών Αρχών.

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 3.45 ( 1 votes)

About CyberG

Check Also

MaxiDed takedown

Η MaxiDed, η αγορά που παρείχε διακομιστές για ιστοσελίδες πορνογραφίας ανηλίκων, διακομιστές command and control, …