Home / How to / Police Ransomware: συμβουλές προστασίας & μέθοδοι αντιμετώπισης

Police Ransomware: συμβουλές προστασίας & μέθοδοι αντιμετώπισης

Police Ransomware: συμβουλές προστασίας & μέθοδοι αντιμετώπισης Police Ransomware

Αν στην οθόνη του υπολογιστή σας εμφανιστεί ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείστε από την Ελληνική Αστυνομία ότι έχετε επισκεφθεί παράνομους ιστοτόπους, τότε έχετε μολυνθεί από τον “Ιό της αστυνομίας” (Police Ransomware).

Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που “κλειδώνει” τις λειτουργίες του υπολογιστή σας και παράλληλα μπορεί να κρυπτογραφήσει δεδομένα και αρχεία, ζητώντας να πληρώσετε κάποιου είδους “πρόστιμο”, ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο ή να “ξεκλειδώσετε” / αποκρυπτογραφήσετε τα αρχεία σας. Τον τελευταίο καιρό αυτού του είδους το κακόβουλο λογισμικό προσβάλει όχι μόνο υπολογιστές, αλλά και έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα Android. Όπως έχει αποδειχθεί, είναι μια απάτη όπου εγκληματικές οργανώσεις επιδιώκουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Police Ransomware: συμβουλές προστασίας Police Ransomware & μέθοδοι αντιμετώπισης 2 Police Ransomware

Για να προστατευτείτε και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις μιας μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό τύπου Police Ransomware, το cybersecurity.gr συγκέντρωσε για σας ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για πράγματα που πρέπει να κάνετε και ενέργειες που πρέπει να αποφύγετε.

Τι να κάνετε

 • Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό σας. Αρκετά μεγάλο ποσοστό μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό οφείλεται σε σφάλματα (bugs) στο λογισμικό (περιηγητές, λειτουργικά συστήματα, συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα), τα οποία εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες. Με τη συχνή ενημέρωση του λογισμικού, ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται.
 • Χρησιμοποιήστε λογισμικό Anti-virus. Το λογισμικό Anti-virus θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον υπολογιστή σας προστατευμένο απέναντι στα περισσότερα αρχεία κακόβουλου λογισμικού. Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε δωρεάν Anti-virus λογισμικό. Φροντίστε να ελέγχετε πάντα τα αρχεία που μεταφορτώνετε στον υπολογιστή σας με το Anti-virus λογισμικό. Μην πραγματοποιείτε στον υπολογιστή σας εγκατάσταση προγραμμάτων και εφαρμογών των οποίων την προέλευση δε γνωρίζετε.
 • Μεταφορτώστε λογισμικό μόνο από έμπιστες ιστοσελίδες. Χρησιμοποιήστε τις επίσημες πηγές και αξιόπιστες ιστοσελίδες για να προμηθευτείτε τις νεότερες ενημερώσεις ασφαλείας για το λογισμικό σας (patches).
 • Τηρείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του υπολογιστή σας. Υπάρχουν στο Διαδίκτυο αρκετές δωρεάν λύσεις για να τηρείτε “backup” των αρχείων σας. Αν τηρείτε αντίγραφα ασφαλείας του συνόλου των δεδομένων σας σε καθημερινή βάση σε μια εξωτερική μονάδα αποθήκευσης ή στο cloud, τότε δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα σε περίπτωση που ο υπολογιστή σας μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware.
 • Προχωρήστε σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Αν έχετε πέσει θύμα του “ Police Ransomware ”, αναφέρετε αμέσως το περιστατικό στην Ελληνική Αστυνομία καθώς επίσης και στην εταιρεία μέσω της οποίας ζητείται να γίνει η πληρωμή του “προστίμου”. Οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο εργάζονται και συν-εργάζονται στενά για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι πληροφορίες που παρέχετε στις αρχές είναι πολύτιμες.
 • Συμβουλευτείτε την εταιρεία του Anti-virus που χρησιμοποιείτε για να “ξεκλειδώσετε” και να αφαιρέσετε το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή σας. Στο Διαδίκτυο, επίσης, υπάρχει πλήθος δημοσιευμάτων και οδηγιών για την ασφαλή αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού από τον υπολογιστή σας. Το cybersecurity.gr σας έχει ήδη παρουσιάσει μια λίστα με εργαλεία.

Τι να μην κάνετε

 • Μην κάνετε κλικ σε επισυναπτόμενα αρχεία, banners και συνδέσμους αν δε γνωρίζετε την προέλευσή τους. Ακόμα και μια συνηθισμένη διαφήμιση ή μια εικόνα μπορεί να σας ανακατευθύνει σε έναν ιστότοπο όπου φιλοξενείται κακόβουλο λογισμικό. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το άνοιγμα επισυναπτόμενων αρχείων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
 • Μην πραγματοποιείτε εγκατάσταση εφαρμογών σε φορητές συσκευές (smartphones / tablets) που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Στις ρυθμίσεις ασφάλειας της Android συσκευής σας, φροντίστε να είναι πάντα απενεργοποιημένη η επιλογή “Άγνωστες πηγές”. Προμηθευτείτε εφαρμογές μόνο από επίσημες και έμπιστες πηγές.
 • Μην τα θεωρείτε όλα δεδομένα. Αν κατά την επίσκεψή σας σε έναν ιστότοπο εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ενημερώνει για προβλήματα στο λογισμικό του υπολογιστή σας (λογισμικό, προγράμματα οδήγησης, codecs κ.λπ.), μην το δεχθείτε άκριτα. Οι εγκληματίες μπορούν εύκολα να πλαστογραφήσουν και να αντιγράψουν λογότυπα λογισμικού και εταιρειών. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε αν το λογισμικό σας απαιτεί ενημέρωση.
 • Μην πραγματοποιείτε εγκατάσταση ή κάνετε χρήση λογισμικού που δε γνωρίζετε την προέλευσή του. Ενδέχεται το λογισμικό αυτό να εμπεριέχει κακόβουλο κώδικα που σκοπό έχει την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από τον υπολογιστή σας (κωδικούς πρόσβασης κ.λπ.).
 • Μην πληρώσετε το “πρόστιμο”. Καμία αστυνομική αρχή, οπουδήποτε στον κόσμο, δε απαιτεί την πληρωμή προστίμων με τον τρόπο αυτό. Οι μέθοδοι πληρωμής που προτείνονται από την πλευρά των εγκληματιών δε χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για την πληρωμή προστίμων. Άλλωστε, ακόμα κι αν πληρώσετε το “πρόστιμο”, κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί ότι το πρόβλημά σας θα λυθεί.

Μείνετε συντονισμένοι στο cybersecurity.gr για περισσότερες συμβουλές!

Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.75 ( 2 votes)

About CyberG

Check Also

Με αυτή τη ρύθμιση θα μπορείτε να αναζητάτε και εντός των περιεχομένων των αρχείων σας!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα Windows συνοδεύονται με μια πολύ ισχυρή μηχανή αναζήτησης και πως …