Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018, 9:59 πμ

Διαφημίσεις quiz και απατηλό περιεχόμενο

title

Αν αναρωτιέστε «πόσο είναι το IQ σας», μην περιμένετε να λάβετε κάποια σοβαρή απάντηση από τα quiz που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο – και που διάφορες ιστοσελίδες τα «διαφημίζουν». Τα συγκεκριμένα quiz δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να σας πείσουν να κάνετε κλικ σε διαφημίσεις ή να εγγραφείτε σε συνδρομητικές υπηρεσίες (τα γνωστά «πενταψήφια»).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα «what-character-are-you.com», όπου ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων για να διαπιστώσει τι ήταν στην προηγούμενη ζωή του, πότε θα πεθάνει, πόσο καλά μιλάς τα ελληνικά και πολλά άλλα.

1

Ας δούμε τι γίνεται με την περίπτωση του IQ. Αρχικά ο χρήστης διαβάζει για το quiz σε μια ιστοσελίδα και καλείται να κλικάρει σε σύνδεσμο εντός του κειμένου για να μεταφερθεί στην ιστοσελίδα του quiz.

2

Εκεί, εμφανίζονται στην οθόνη του μια σειρά από ερωτήσεις, τις οποίες ο χρήστης θα πρέπει να απαντήσει για να λάβει στο τέλος το αποτέλεσμα.

4

Το περίεργο είναι ότι, όσες φορές κι αν προσπαθήσαμε και ότι απαντήσεις κι αν δώσαμε, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. IQ = 152!

5

Μετά το τέλος του quiz, ο χρήστης καλείται να κοινοποιήσει το αποτέλεσμά του στο Facebook profile του – και να γίνει μέλος σε μια ομάδα με τίτλο «Τι είμαι;».

Από τον τρόπο λειτουργίας της ιστοσελίδας, φαίνεται ότι στόχος είναι ο χρήστης να κάνει κλικ στα διαφημιστικά μηνύματα και έτσι να πληρωθεί ο δημιουργός του quiz και ο κάτοχος της ιστοσελίδας.

Συνιστούμε στους χρήστες να αποφεύγουν να επισκεφθούν ιστοσελίδες όπως η παραπάνω, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για ένα είδος scam και υπάρχει πρώτον κίνδυνος απώλειας χρημάτων και δεύτερον κίνδυνος συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από αγνώστους και για άγνωστους σκοπούς.

Δείτε επίσης:

Η δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Κοινοποίηση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook

Η δημοσίευση περιεχομένου και πληροφοριών στο Facebook είναι κάτι που μας αφορά όλους. Μια δήλωση …