Τρίτη, 20 Μάρτιος 2018, 10:06 πμ

Αποκλειστικό – Παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα στο Quizdom

Χιλιάδες Έλληνες χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στις φορητές τους συσκευές και παίζουν φανατικά Quizdom, οπουδήποτε κι αν βρεθούν, όλες τις ώρες του 24ώρου. Αν είστε ένας εκ των παικτών, με το παρόν άρθρο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν μέσω των διαφημίσεων που εμπεριέχονται στην εφαρμογή.

Το cybersecurity.gr έλαβε μήνυμα χρήστη, ο οποίος ζητούσε βοήθεια όταν διαπίστωσε ότι το κινητό του τηλέφωνο παρουσιάζει «ασυνήθιστη» συμπεριφορά, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την εγκατάσταση λογισμικού που του προτάθηκε μέσω διαφήμισης στο παιχνίδι Quizdom. Μετά την σχετική έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι ορισμένες από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο παιχνίδι είναι παραπλανητικές και προτρέπουν τους χρήστες να «κατεβάσουν» εφαρμογές που θα ενισχύσουν τη λειτουργία του τηλεφώνου τους, θα αφαιρέσουν «ιούς» και πολλά άλλα.

«Τηλέφωνο είναι αργή;»

Quizdom
Quizdom

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε την οθόνη του κινητού τηλεφώνου όταν ο χρήστης παίζει Quizdom. Στο κάτω μέρος του παιχνιδιού εμφανίζεται ένα μήνυμα που γράφει «Τηλέφωνο είναι αργή; Καθαρίστε Trash & ταχύτητα πάνω τώρα!». Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Η πρόταση – διαφήμιση φαίνεται εντελώς ασύντακτη, όμως κάποιοι μη έμπειροι χρήστες ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι το μήνυμα τους αφορά, οπότε θα «πατήσουν» στη διαφήμιση και θα μεταφερθούν σε έναν ιστότοπο όπου θα τους προταθεί να κατεβάσουν απευθείας και να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο (ή στο tablet) μια άσχετη εφαρμογή αμφίβολης προέλευσης και λειτουργίας. Η εφαρμογή αυτή θα είναι αυτό που ονομάζουμε «κακόβουλο λογισμικό» και φυσικά δε θα πραγματοποιεί καμία από τις λειτουργίες που υπόσχεται: ούτε ενίσχυση της ταχύτητας του τηλεφώνου, ούτε αφαίρεση ιών, ούτε τίποτα άλλο σχετικό.

Ο έμπειρος χρήστης θα καταλάβει ότι πρόκειται για παραπλανητικό μήνυμα, θα καταλάβει ότι πρόκειται για άσχημη αυτόματη μετάφραση κάποιου αγγλικού κειμένου (τηλέφωνο είναι αργή; = is your telephone slow;) και δε θα ακολουθήσει το link προς το κακόβουλο λογισμικό.

Προσοχή, λοιπόν, γιατί μπορεί το παιχνίδι Quizdom να είναι άριστο και αρκετά διασκεδαστικό, όμως οι διαφημίσεις που εμφανίζονται σε αυτό (μέσω πλατφόρμας διαφημίσεων) μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα των συσκευών σας. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγηθείτε σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία («πενταψήφια») και να χάσετε χρήματα εξαιτίας μιας παραπλανητικής διαφήμισης.

Χιλιάδες Έλληνες χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στις φορητές τους συσκευές και παίζουν φανατικά Quizdom, οπουδήποτε κι αν βρεθούν, όλες τις ώρες του 24ώρου. Αν είστε ένας εκ των παικτών, με το παρόν άρθρο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν…
Χρήσιμο
Ευανάγνωστο

User Rating: 4.39 ( 12 votes)
100